Wat is natuurgedroogd?

Natuurgedroogd haardhout heeft bij optimale droogtijd een zeer lage vochtigheid. Door veel wind en zon krijgt het hout alle natuurlijke voordelen mee voor een optimale droogte.

Natuurgedroogd haardhout vs Ovengedroogd haardhout

 NatuurgedroogdOvengedroogd
VochtgehalteLager dan 15%Tussen 20% en 25%
MilieubelastingGeenVeel energieverbruik
VerbrandingVolledig schoonGematigd schoon
HerkomstNederlandVeelal buitenland

Veel webshops verkopen alleen ovengedroogd haardhout. Dit wordt met name gedaan om het proces van kappen en kloven naar de consument toe te verkorten. Veel van dit hout komt uit de Baltische staten zoals Estland en Letland en uit Duitsland. In deze landen wordt het hout middels ovens gedroogd en na enkele dagen in de oven op transport gezet richting Nederland. Hierdoor is het hout lichter van gewicht voor het transport en direct verkoopklaar.

Het drogen in de oven kost veel energie en is daardoor niet milieuvriendelijk. Tevens moet al het hout nog een lange weg per vrachtwagen afleggen. Alles bij elkaar opgeteld is er veel energie en brandstof nodig om het hout bij de consument te krijgen.

Het grootste bijkomende nadeel is de vrij hoge vochtigheid van ovengedroogd hout. Uiteraard is de vochtgraad van tussen de 20% en 25% voldoende voor verbranding in uw kachel, echter is de vochtgraad met natuurgedroogd hout vele malen lager met minder dan 15%. Wij meten vaak tussen de 10% en 15%, waarbij de lagere metingen bij droger weer zijn en de iets hogere metingen bij wat vochtiger weer.

HaardGoud vochtgraad meting 10%
HaardGoud vochtgraad meting van slechts 10%

Hoe lager de vochtgraad hoe beter dit is voor een volledige verbranding met zo min mogelijk rook en roet. Ovengedroogd hout is vaak minder droog omdat het de snelheid van het productie en verkoopproces bevorderd om het hout zo snel mogelijk te kunnen leveren. Hierdoor worden er dus concessies gedaan aan de kwaliteit van het stookhout.

Windgedroogd haardhout

Bij HaardGoud wordt al het hout buiten in Katwijk aan Zee gedroogd. Het grootste deel van het droogproces komt tot stand door de wind. Aan de kust is er altijd relatief veel wind en door het hout in open kratten en afgedekt zeil bovenop te plaatsen op een open veld krijgt de wind alle ruimte voor het drogen van het hout.

Zongedroogd haardhout

Naast wind is zon ook een belangrijke factor in het drogen van hout. Gemiddeld schijnt de zon per jaar zo’n 1.500 uur en in het westen van het land vaak iets meer omdat boven zee de wind de wolken wegdrijft. Wij beginnen vroeg in het kalenderjaar al met kloven en hebben zodoende al het hout gedurende voorjaar en zomer buiten staan, waarbij het de meeste zonuren pakt.

windgedroogd en zongedroogd haardhout
Windgedroogd en zongedroogd haardhout staat te drogen bij HaardGoud in Katwijk

Soorten hout

Al ons hout komt uit Nederland. De soorten hout die verwerken en verkopen zijn met name Eikenhout, Essenhout, Beukenhout en Berkenhout. Dit zijn allemaal uitstekende houtsoorten om middels wind en zon natuurgedroogd te drogen.

Benieuwd hoe ons proces verloopt? Je bent altijd welkom aan de Wassenaarseweg 75A te Katwijk. Wij laten je graag zien hoe wij werken!

Direct het beste natuurgedroogd haardhout bestellen? Dat kan! Kijk snel verder in onze webshop.