Geplaatst op Geef een reactie

Hout kloven – Het verschil in hout

Hout kloven is een leuke klus. Het leert je veel over het hout wat je hebt. Iedere houtsoort is namelijk uniek. Als je aan het kloven bent merk je al veel van de eigenschappen van het hout. Je weet dan ook al veel meer over de hardheid. Hardheid is namelijk belangrijk voor de brandduur.

Gezien de ervaring die wij bij HaardGoud hebben met het kloven delen wij graag de verschillen eens met je.

Beukenhout kloven

Beukenhout is een harde houtsoort en klooft daardoor fantastisch. Dat klinkt misschien wat raar, want Hout kloven Beukenhouthard is lastig om doorheen te komen zal je denken. Echter, zodra beukenhout het kloofmes raakt, springt het beukenhout al uit elkaar. De druk die erop komt laat het hout namelijk snel uit elkaar splijten op een hele nette manier. Hiermee heb je direct mooie blokken.

Eikenhout kloven

Net als beukenhout is eikenhout is ook erg hard. Echter met kloven is het hout veel draderiger dan beuken. Dit maakt dat het hout na het kloven iets minder rechte houtblokken geeft. Dit laat zien dat het Blokken Haardhout eikenhout erg levendig is. In de kachel zal eikenhout dan ook iets sneller pakken dan beukenhout omdat het meer gelaagd is. De schors van eiken heeft ook altijd meer reliëf wat bij het ontsteken van het hout helpt om het hout sneller vlam te laten vatten.

Essenhout kloven

Essenhout is iets zachter dan eik en beuk, maar met stoken zeker niet minder van kwaliteit. Doordat essenhout vrij licht is klooft het een stuk eenvoudiger. Ook zijn de stammen vaak veel meer egaal. In de machine die wij bij HaardGoud gebruiken is dat ideaal. De stammen kunnen namelijk eenvoudig via deEssenhout blokken haardhout rolband de kloofmachine op en direct via de zaag naar de kloofmessen toe. Dit geeft een heel snel proces aan productie. Let er bij essen wel op dat je het niet te droog gaat kloven. Beter met wat natter en verser hout kloven zodat je hout niet gaat splijten op plekken waar je dat niet wilt.

Berkenhout kloven

Berkenhout is van de vier soorten het zachtste hout. Het kloven is vergelijkbaar als bij het essenhout. De stammen zijn vaak ook niet te dik en daarmee ideaal voor hout kloven. Een leuke extra bij berkenhout is Berkenhout haardhout blokkende geur bij het branden ervan.

Machinaal kloven

De machine waar wij bij HaardGoud mee werken heeft een kloofkracht van 25 ton. Dat is behoorlijk sterk. Het is verbazend om te zien hoe een blok in stukken wordt gedrukt. Wanneer het hout erg hard is, neemt de kloofsnelheid wat af, en daarmee de kloofkracht toe. Toch kan je soms ook nog voor verrassingen komen te staan. Onlangs zat er een knoest in een stuk van een boomstam. Dat komt natuurlijk wel vaker voor. Vrijwel altijd wordt dit door de machine moeiteloos gekloofd. Dit keer echter niet. Zonder ook maar een millimeter verder te schuiven, zat het stuk boomstam van 25cm vast in het kloofmes. Uren zijn we bezig geweest om het kloofmes vrij te maken van het stuk hout. Hout is geen ijzer, maar duidelijk is hoe hard het kan het zijn.

Niet zelf kloven maar direct mooi gekloofd hout kopen? Dat kan natuurlijk bij HaardGoud! Klik hier om naar de pagina te gaan waar je al onze soorten haardhout kunt vinden of kijk hieronder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.