Geplaatst op Geef een reactie

Haardhout goedkoper dan gas

Gas wordt steeds duurder en de opmars lijkt nog niet voorbij. Onzekerheden rondom de leveringen vanuit Rusland spelen een grote rol en ook de gaswinning in Groningen ligt grotendeels stil. Nederland is een land waar het merendeel van de huishoudens nog op gas stoken en koken. Met name de verwarming/ketel gebruikt flink veel gas. Vooral bij oudere woningen kan de rekening honderden euro’s per maand bedragen.

Vraag naar haardhout neemt toe


Wij zien de vraag naar haardhout als sinds 2019 flink toenemen en vanaf oktober 2021 is dit na berichten vanuit Rusland over problemen met levering van gas extreem hard gestegen. Veel bestellingen komen bij ons in de zomer al binnen. Men legt graag al vroegtijdig een voorraad brandhout aan. De kans dat het stookhout snel is uitverkocht lijkt reëel en elk jaar is het onze grootste uitdaging om voldoende voorraad nieuw haardhout aan te leggen. Met name als er een strenge winter komt zal dit vroegtijdig de voorraad naar nul brengen.

Bij HaardGoud verhogen we jaarlijks de voorraad, maar ook wij lopen tegen een maximale capaciteit aan. Waar wij voorheen enkel hout in Nederland inkochten, doen we dit nu ook regelmatig in het buitenland. De houtkap in Nederland is flink verminderd en met name in de landen in het oostblok is er nog regelmatig hout beschikbaar. Hier wordt inmiddels ook verantwoord gekapt en met de juiste vergunningen. Dat is uiteraard iets waar wij scherp op letten. Echter door transportprijzen zijn ook de opties voor import kostbaar en blijft het zoeken naar goede partijen hout.

Haardhout goedkoper dan gas
Haardhout goedkoper dan gas

Haardhout goedkoper dan gas

Omdat gas duurder wordt zien we de vraag naar hout exponentieel toenemen. We horen van klanten dat ze met name in het weekend proberen de ketel uit te houden en op hout gaan stoken. Qua kosten is hout stoken nog steeds een stuk goedkoper, ondanks dat ook de prijzen van haardhout flink stijgen. Het daadwerkelijke verschil hang natuurlijk af van de mate van isolatie van je woning, de locatie van je haard of houtkachel en het soort haard of houtkachel wat je gebruikt. Ook kan je niet in elke woning je hele huis verwarmen met hout. De gasprijs stijgt echter zo hard en het rendement van goed gedroogd hout is dermate hoog dat je het beste op hout over kunt gaan. Een feit is ook zeker dat een haardvuurtje vele malen meer sfeer geeft en een hele andere warmte dan een CV.

Wil je echt weten wat je bespaard?
Probeer eens een maand lang op hout te stoken en de CV minimaal te gebruiken. Bekijk je rekening voor het gas van de betreffende maand en bereken hoeveel hout je hebt gestookt en wat dat hout je heeft gekost. En stook ook met goed haardhout, want goed rendement krijg je alleen als je het juist haardhout stookt.

Goed haardhout is:
– CO2 neutraal en dus milieuvriendelijk
– Maximaal 20% vochtig en liefst lager
– Passend bij je kachel of haard, dus gebruik het juiste houtsoort en stook bij voorkeur met harder hout zoals eiken, essen of beuken. Je stookt tot wel 1,5 uur met 1 blok hard hout!

En natuurlijk goedkoper dan gas 🙂

Haardhout tijdig reserveren bij HaardGoud kan altijd

Wil je zeker zijn van haardhout deze winter? Je kunt altijd al vroegtijdig een bestelling plaatsen en de week van levering als opmerking meesturen. Er zijn al veel klanten die eind augustus of begin september geleverd willen krijgen. Deze orders reserveren wij dan alvast. Zo grijp je ieder geval niet mis en bestel je ook nog voor de prijs dus nu actueel is!

Ga snel naar het aanbod van haardhout en sla je slag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.