Geplaatst op Geef een reactie

Openhaardhout opslaan

Haardhout opslag

Openhaardhout opslaan op de juiste manier is erg belangrijk om goed te kunnen stoken. Wij leveren al het hout met een vochtgraad van rond de 10%. Het is natuurlijk belangrijk dat dit ook zo blijft als je het op gaat slaan.

Waar let je op bij het opslaan van haardhout?

Wil je haardhout goed bewaren dan zijn de volgende zaken erg belangrijk:

  • Je openhaardhout moet van boven afgedekt zijn. Idealiter heb je een schuin dakje waar het water, als het regent goed vanaf kan lopen. Of je slaat het onder een veranda, overkapping of aanbouw op. Je kunt het natuurlijk ook binnen in je garage of kelder zetten. Je hebt dan echter geen profijt van de wind die het hout nog wat extra mooi kan opdrogen.
  • Zorg dat de wind goed door je hout heen kan waaien. Dit zorgt ervoor dat het hout mooi droog blijft.
  • Je hout zal vast weleens wat nat worden als de regen van opzij komt. Dit is niet erg! Als je hout goed op de wind zal de regen niet zomaar in je hout trekken en blijft je kern altijd goed droog. Om regen inslag zoveel mogelijk te voorkomen zet je de houtopslag niet met de open kant naar het (zuid-) westen. Daar komt in Nederland namelijk het meeste regen vandaan.

Hoe sla ik het beste mijn haardhout op?

Openhaardhout opslaan doe je idealiter op manier dat het er ook nog mooi uitziet. Wij kloven al het hout op dezelfde maat van 25 cm waardoor het schitterend te stapelen is.

Waar moet je nog meer rekening mee houden met het openhaardhout opslaan?

  • Plaats het hout niet direct op de grond maar idealiter 10 cm boven de grond. Let bijvoorbeeld een pallet of een deel van een pallet onder het hout of maak een soort raster van beton of hout wat je aan de zijkanten ondersteun met een rij stenen. Je zorgt er nu voor dat er doorluchting onder je hout komt en er geen vocht uit de grond in je hout trekt.
  • Stapel één of twee rijen diep. Ga je meer rijen achter elkaar maken dan komt de wind niet meer bij de middelste en achterste rij en kan het hout muf gaan ruiken of last van zweet krijgen.

En dan is het natuurlijk tijd om lekker te gaan stoken! Wij hebben bij HaardGoud veel keuze en altijd een ruime voorraad:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.