Geplaatst op Geef een reactie

Zwitserse manier van stoken

Zwitserse Methode

De Zwitserse manier van stoken is uitermate geschikt om een goed vuur op te bouwen in je kachel of openhaard. Een lastig punt voor veel houtstokers is namelijk het aansteken van het vuur. Vaak worden er meerdere pogingen gedaan om het vuur aan te krijgen. Toch kan het allemaal best eenvoudig als je de juiste manier toepast.

Wij leggen je graag uit hoe je het beste stook.

Wanneer je haard leeg is, leg je als eerste een aantal grote blokken er in. Hier bovenop wat kleiner hout en als laatste fijne houtsnippers. Het meest brandbare hout ligt zo bovenop. Wanneer je deze snippers aansteekt, ontstaat er vrijwel meteen een volledige verbranding. Hierdoor krijg je weinig rookvorming en ook vrij snel een mooi brandend vuur. Dit wordt ook wel de Zwitserse manier van stoken genoemd.

Video met dank aan de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland

Om tot een goed resultaat te komen is het erg belangrijk goed en droog hout te stoken. De ideale temperatuur in de haard is 700 tot 800 graden.

Samenvattend dus:

  1. Leg een aantal grote houtblokken neer en open de luchttoevoer van je kachel
  2. Leg hier bovenop wat kleiner en droog aanmaakhout
  3. Leg als laatste bovenop fijne houtsnippers of kleinere houtjes
  4. Steek de houtsnippers eerst aan en laat het vuur zijn werk doen. Doe eventueel een aanmaakblokje bovenop voor nog sneller resultaat.

Geen nat hout stoken

Wanneer je te nat hout stookt, wordt het vaak niet heter dan 300 graden. Dit geeft een veel lager rendement en veel meer uitstoot van rook. Daarmee is het ook direct extra vervuilend en geeft het overlast in de buurt.

Ook voor je rookkanaal is het van groot belang om droog hout te stoken bij een hoge temperatuur.

Bekijk ook eens de video van Bewust Stoken om te zien hoe je zo duurzaam en CO2 neutraal stoken kunt:

Opslag van hout

Het is het beste om je hout buiten op te slaan. Zorg voor een goed geventileerde plek. Dit voorkomt schimmels en houdt het hout in een goede conditie. Mocht het hout onverhoopt toch een keer nat regenen dan is er verder niets aan de hand, mits het maar weer snel door de wind kan drogen. Dit drogen gaat heel erg snel, want het hout is immers al droog tot in de kern. Lees ook ons artikel over haardhout opslaan.

Vergelijk het maar met de straat die nat is geworden tijdens een regenbui. Wanneer de zon maar even schijnt en de wind waait, zie je de straat alweer opdrogen.

Zo werkt het ook met hout. We wensen je veel (warme) uren toe naast je haard!

Wil je goed droog en mooi hout g bestellen? Wij leveren het graag! Wij leveren vier verschillende soorten, te weten berken, beuken, eiken en essen en hebben ook ideale mixen zoals de populaire Beuk-Eik mix.

En dan is het natuurlijk tijd om lekker te gaan stoken! Wij hebben bij HaardGoud veel keuze en altijd een ruime voorraad:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *